KolínDnes.cz
KolínDnes.cz » Zpravodajství » Krimi zprávy

Muž z Příbramska skončil po jedenácti letech na útěku v českém vězení

10.11.2022
Devětačtyřicetiletý muž byl za krádež odsouzen k šestiletému trestu odnětí svobody. V roce 2011 na něj vydal příbramský okresní soud příkaz k dodání do výkonu trestu, který se podařilo naplnit až koncem minulého týdne, kdy byl uprchlík převezen ze senegalského Dakaru do Prahy.
Ilustrační snímek | Foto: Vězeňská služba ČR
Ihned po zmizení muže se do pátrání po něm zapojili kriminalisté z Příbrami, v čele s expertem na pátrání por. Vladislavem Martincem. Ten během několika let intenzivně sledoval stopu uprchlého muže v ČR a několika evropských státech, včetně Velké Británie a Kanárských ostrovů. Poznatky o přesném výskytu však opakovaně dostal s mírným zpožděním, které vždy umožnilo muži zmizet.

V roce 2014 bylo zatčení muže velmi blízko, když se údajně vrátil do Příbrami a chtěl se bez platných dokladů ubytovat v jednom z místních hotelů. I tentokrát však muž unikl, když z recepce hotelu uprchl. Přesné informace o jeho pobytu se několik let nedařilo zjistit.

Do pátrání se zapojilo i několik policistů z Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia. Po prověření několika poznatků k pobytu v zahraničí i ČR se zatčení přiblížilo v roce 2020, kdy se muž měl objevit znovu v Příbrami a komunikovat s rodinou na sociálních sítích. Prověřování těchto poznatků však k zatčení nevedlo.

Pátrání nabralo nový směr na začátku roku 2022, kdy byl přesně lokalizován na území Gambie. Policisté tak už jen čekali na vhodný okamžik k zatčení. Hledaný muž se však koncem února sám obrátil na zastupitelský úřad v Dakaru. Díky rychlé spolupráci mezi českým zastupitelským úřadem, Ředitelstvím pro mezinárodní policejní spolupráci (ŘMPS) a senegalskou policií byl muž po jedenácti letech na útěku zatčen.

Extradiční řízení, které je primárně věcí justičních orgánu, bylo úspěšně zakončeno na konci října, kdy Ministerstvo spravedlnosti Senegalu povolilo vydání vězně do České republiky se lhůtou pro realizaci extradice do jednoho měsíce.

Ukončení extradičního řízení bylo impulsem pro policisty z ŘMPS, kterým se v průběhu několika dní podařilo zajistit formální část nutnou pro provedení extradice, včetně nalezení optimálního způsobu přepravy.

Návrat do Česka proběhl letecky, tedy se zapojením tzv. Air Marshalů cizinecké policie, kteří jsou experty na zajišťování leteckých eskort a zajišťování bezpečnosti na palubách letadel. Jejich vysoká profesionalita jim například umožňuje i zapojení do návratových operací agentury Frontex, či pomoc při převozu vězňů jiných států.

Ihned po přistání si uprchlíka převzal tým příbramských kriminalistů, kteří převozem do jedné z pražských věznic završili jedenáctileté úsilí o dopadení tohoto muže.

Pátrání po osobách je specifickou činností a díky zapojení expertů na všech úrovních policie u nás i v zahraničí, včetně zapojení mezinárodních policejních organizací, již pro uprchlíky ve světě není otázkou zda, ale kdy budou zatčeni a předáni spravedlnosti. Každoročně se tak podaří vypátrat v zahraničí i České republice stovky uprchlíků, které čeká cesta do vězení u nás či v zahraničí.

Zdroj: PČR
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Krimi zprávy

Policie Středočeského kraje zavádí do výcviku policistů virtuální realitu

Středočeská policie zkouší již půl druhého roku nový prvek, který chce v nejbližších týdnech zařadit do běžného výcviku policistů. Jedná se o virtuální realitu, kterou si jako první vyzkouší policisté z tzv. prvosledových ...

Policisté viní trojici mužů ze série vloupání do prodejen a kaváren ve středních Čechách a Praze

Realizaci, s příznačným názvem "TAXI", dovedli v těchto dnech do zdárného konce krajští kriminalisté ze Středočeského kraje, a to za velmi významné sp ...

Plakáty s ministrem Rakušanem a řeporyjským starostou Novotným v pytli na mrtvoly u Českého brodu řeší policie

KOLÍNSKO - U silnice poblíž Českého Brodu někdo umístil plakáty s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) ve vaku na mrtvoly a textem "Vít Rakušan s c ...

Zfetovaný mladík v Týnci nad Labem pobodal muže u bankomatu, za pokus o vraždu mu hrozí až výjimečný trest

KOLÍNSKO - V úterý, krátce po půl dvanácté před polednem, pobodal neznámý útočník na náměstí v Týnci nad Labem muže, který právě odcházel od bankomatu ...

Policisté ve Středočeském kraji během jediného dne zkontrolovali 1200 vozidel, 10 řidičů bylo pod vlivem

Další z mnoha dopravně bezpečnostních akcí proběhla v den, kdy v České repulice chodí Mikuláš, čert a anděl, tedy 5. prosince 2023. Policisté ve Střed ...





Pátek 19.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes