KolínDnes.cz
KolínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Město Pečky se rozhodlo vybudovat za podpory neziskové organizace Člověk v tísni soubor modulárních sociálních bytů

23.08.2022
V bytové nouzi jsou v Česku desítky tisíc domácností a dalším statisícům lidí ztráta bydlení hrozí. Situaci zhoršují rostoucí životní náklady i válka na Ukrajině. Vedení středočeského města Pečky s podporou společnosti Člověk v tísni a plánovací kanceláře ONplan se ji rozhodlo řešit výstavbou sociálních bytů. Nyní vypsalo soutěž na projekt a zároveň i jeho realizaci. Bude to pilotní počin platformy Domov pro každého, který má ambici stát se řešením nedostačujících kapacit bydlení i v dalších obcích a městech ČR.
Pozemek v Pečkách pro výstavbu pilotního projektu platformy Domov pro každého | Foto: ONplan
Konečná podoba sociálního bydlení pro 24 osob v 6 bytových jednotkách v Pečkách vzejde z výběrového řízení, které pracuje s prvky architektonické soutěže. Soutěžena je přímo dodávka stavby včetně projektové dokumentace (metoda "Design and Build"). Zadavatel soutěže - město Pečky i společnost Člověk v tísni kladou důraz na nízkonákladovost, rychlost, kvalitu, estetiku a integraci do běžné zástavby. Součástí nabídek dodavatelů tak bude i jednoduchý urbanisticko-architektonický koncept řešení objektu pro bydlení a jeho zasazení do konkrétní lokality v Pečkách. Organizaci soutěže má na starosti plánovací kancelář ONplan, která se komunitnímu plánování dlouhodobě věnuje. Vítězný návrh bude realizován v první polovině roku 2023.

"V uplynulých letech zažívalo Česko ekonomickou prosperitu a díky tomu se zlepšovala i kvalita bydlení. Tento trend se však netýkal všech. Mnohé mladé rodiny, samoživitelé, osamělí senioři či lidé v exekucích stále žijí v neuspokojivých podmínkách. Na vlastní bydlení nedosáhnou a běžné nájemní byty jsou pro ně na hranici finančních možností. Zbývají proto ubytovny, které však často nabízejí pochybnou kvalitu za přemrštěné ceny. Situaci by velmi pomohlo, kdyby města mohla lidem ve složitých životních situacích nabídnout sociální byty," přibližuje analytik Člověka v tísni David Borges.

Právě podpora výstavby sociálního bydlení je cílem platformy Domov pro každého, kterou inicioval Člověk v tísni. Ta se tématu dostupnosti bydlení věnuje dlouhodobě. Dosud se však soustředila především na poradenství, tedy na to, jak si bydlení najít a udržet, jak žádat o příspěvek na bydlení a podobně.

Chceme propojit stát, obce a neziskovky se soukromým sektorem


"Navzdory mnoha proklamacím se státu v posledních 20 letech nepodařilo přijít s koncepčním řešením, které by problematiku sociálního bydlení někam posunulo. Do toho začala válka na Ukrajině a do Česka přišly stovky tisíc uprchlíků. Nemůžeme tedy sedět se založenýma rukama a čekat, jak to dopadne," podotýká David Borges. "Chceme proto propojit stát, obce a neziskovky se soukromým sektorem, tedy architekty, stavebními firmami i dodavateli modulárních stavebních řešení, a najít způsob, jak dát výstavbu sociálního bydlení dohromady. Vytváříme platformu, která se výstavbou sociálních bytů bude zabývat," doplňuje Borges.

A právě v Pečkách, čtyřtisícovém městečku jihozápadně od Poděbrad, kde organizace Člověk v tísni dlouhodobě poskytuje sociální poradenství, by měl proběhnout pilotní projekt. V Pečkách totiž neřeší bydlení jen pro místní, ale i pro nově příchozí Ukrajince, z nichž někteří jsou ubytovaní na místní faře a v jiných provizoriích.

"Město Pečky se rozhodlo vybudovat za podpory neziskové organizace Člověk v tísni soubor modulárních sociálních bytů. Aktuálně je cílem co nejrychleji vytvořit důstojný domov občanům Česka i Ukrajiny. Budeme proto rádi, pokud se našeho výběrové řízení s prvky architektonické soutěže zúčastní co nejvíce dodavatelů. Je to jedinečná příležitost společně vytvořit něco prospěšného s perspektivou realizace i v dalších obcích a městech," uvádí starostka Alena Švejnohová.

Mnohé obce výstavbu sociálního bydlení zvažují, často jim ale chybí nezbytné znalosti a?zkušenosti


Záměr vybudovat bydlení pro lidi v bytové nouzi, aktuálně především pro uprchlíky z Ukrajiny usnadňuje legislativa, která umožňuje zjednodušení povolování tzv. nezbytných staveb, tedy i bytů, které mají sloužit uprchlíkům. Stát totiž schválil řadu zákonů, které by měly pomoci jejich integraci.

"Na pilotním projektu chceme odzkoušet celý postup, včetně málo využívané formy výběrového řízení metodou design & build "od A až do Z", abychom mohli dát dohromady jakousi kuchařku pro další obce. Mnohé obce totiž v kontextu války na Ukrajině výstavbu bydlení pro uprchlíky již zvažují, často jim ale chybí nezbytné znalosti a zkušenosti. I proto chceme pečlivě dokumentovat, jak postupovat, na co si dát pozor, co si ohlídat, a tyto informace sdílet. Zpřístupníme například právní dokumenty upravující výběrové řízení, vysvětlíme, která zjednodušení v oblasti stavebního práva má smysl využít a doporučíme, jak záměr výstavby sociálního bydlení v obci komunikovat," přibližuje Petr Návrat z plánovací kanceláře ONplan.

Chceme předejít vzniku nových vyloučených lokalit


Jedním ze záměrů organizace Člověk v tísni je také přesvědčit vládu, že i modulární bydlení se dá postavit kvalitně a esteticky, může být pro obce přínosem a stojí za to jej finančně podpořit. "Chceme Ministerstvu pro místní rozvoj, které má tuto oblast v gesci, pomoci i parametricky stanovit důležité body k ošetření, aby předešlo vzniku staveb, které místo zlepšení situace vytvoří nové vyloučené lokality. Bez spolufinancování státu bude totiž pro obce výstavba sociálních bytů prakticky nemožná," konstatuje David Borges.

Pilotní stavba v Pečkách bude po dokončení majoritně sloužit pro ubytování osob vysídlených z Ukrajiny. Následně město objekt využije pro ubytování sociálně slabších osob dle vlastního uvážení. Náklady na vybudování, které z velké části financuje Člověk v tísni, se budou pohybovat v rozmezí 8 až 9,4 milionů korun. Podrobnosti k vypsané soutěži a další informace k platformě Domov pro každého jsou zájemcům k dispozici na webu domovprokazdeho.cz a na profilu zadavatele. Nabídky budou hodnoceny podle architektonické a urbanistické kvality konceptu, ceny za projektovou přípravu a realizaci a termínu dodání.


Zdroj: Člověk v tísni
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce prodloužit smlouvu s ČD o zajištění provozu na neelektrifikovaných tratích

Výsledky hospodaření v oblasti veřejné dopravy, obměna vozového parku na neelektrifikovaných tratích ve Středočeském kraji, výstavba parkovišť P+R a z ...





Sobota 20.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes