KolínDnes.cz
KolínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Z kolínské Toyoty odjel první zákazník svým novým Aygo X

13.04.2022
Prezident evropské Toyoty, Matt Harrison, včera v kolínském závodě předal nové Aygo X prvnímu zákazníkovi. Pro svůj nový vůz si přijeli manželé Kročilovi z Moravskoslezského kraje. Své nové Aygo X si jako první rezervovali ještě před spuštěním sériové výroby. Aygo třetí generace, které nově přichází v provedení crossover, se v Kolíně vyrábí od letošního března společně s Toyotou Yaris. Do vývoje a zahájení výroby těchto modelů Toyota investovala přes 4,5 miliardy korun.
Foto: toyotanews.eu
Druhý vůz včera v kolínské Toyotě slavnostně převzal ředitel Oblastní nemocnice v Kolíně Petr Chudomel. Nemocnice auto získala darem od kolínské automobilky.

Kompaktní městský crossover Toyota Aygo X nahrazuje druhou generaci Ayga, která se v Kolíně vyráběla od roku 2014 do konce roku 2021. Aygo X je plně navržené a vyvinuté evropskými divizemi Toyoty s využitím platformy Toyota New Global Architecture.

Vůz je vybavený úsporným a dostatečně výkonným benzínovým motorem 1.0 VVT-i s manuální nebo automatickou převodovkou. Nabízí mimo jiné kompletní LED světla, nejméně šest airbagů, Apple CarPlay a Android Auto nebo multimediální systém Toyota Touch 2.

Miliardové investice do výroby v Kolíně


"Do zahájení výroby nových modelů Aygo X a Yaris jsme investovali více než 4,5 miliardy korun. Závod jsme rozšířili o nové budovy a dokončili jsme instalaci nových zařízení. To vše za pokračující pandemie, při zablokování Suezského průplavu, a i přes těžkosti s dodávkami dílů, zejména polovodičů," říká Koreatsu Aoki, prezident kolínského závodu Toyota Motor Manufacturing Czech Republic.

"Na trzích západní, střední a východní Evropy jsme prodali přes milion vozidel Toyota a Lexus a opět jsme překonali výsledky celého trhu. Toyota v Evropě prodala celkem 623 777 hybridních aut, což je meziroční nárůst o 19 procent, čímž jejich podíl na celkových prodejích vzrostl na 58 procent. Toyota Motor Europe díky tomu dokázala v roce 2021 naplnit emisní cíle EU," uvedl Matt Harrison, prezident a generální ředitel Toyota Motor Europe.

Rekordní prodeje Toyoty v Česku


"Toyotě se v Česku v posledních letech nebývale daří. Loni jsme v ČR uzavřeli rekordních 21 000 zákaznických smluv a od začátku letošního roku jsme v Česku přijali více než 8 600 objednávek na vozy Toyota a 340 na modely značky Lexus," říká ředitel Toyota a Lexus ČR Martin Peleška.

"Od spuštění prodeje se pro Aygo X rozhodlo více než 300 zákazníků. To svědčí o stoupající popularitě tohoto modelu, kterou zaznamenáváme už od loňského roku. Jsme velice rádi, že kolínská továrna Toyoty vyrábí už dva úspěšně evropské modely," dodává Peleška.

Toyota je letos v České republice na čtvrtém místě mezi všemi prodávanými značkami a své postavení plánuje dále posilovat. V prvním čtvrtletí zvýšila prodej osobních a lehkých užitkových vozů o 54 procent na 3 667 aut.

Zdroj: Toyota
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...





Čtvrtek 25.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes