KolínDnes.cz
KolínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Majálesový týden v Kolíně začíná s netradičním programem

17.05.2021
Autokino na plavečáku, městská procházka, umění v ulicích, benefiční běh, spousta různorodých přednášek i mnoho dalších programových bodů představili letošní pořadatelé Kolínského Majálesu. Ten po roce přichází a pro návštěvníky je připraven program na všech sedm dní tohoto týdne, zároveň je uskutečnitelný za jakýchkoliv epidemiologických podmínek.
Foto: mukolin.cz
Díky nestálé situaci museli studenti ustoupit od tradičního pojetí jejich festivalu - většina programu je tedy online nebo vymyšlená tak, aby se při ní lidé neshlukovali. V článku je program rozdělen na celotýdenní a na ten s pevně určeným časem začátku.

Po celý týden se v rámci majálesu můžete zapojit do Kolínské štafety. Finanční výtěžek z benefičního běhu poputuje na nový projekt od organizace Prostor plus, jehož cílem je podpora dětí ze sociálně znevýhodněných rodin. Naběhané kilometry všech účastníků se budou následně sčítat a virtuálně si tak běžci předávají štafetový kolík.

Dále se nesmí opomenout historická procházka, která vás pomocí QR kódů zavede zpátky do minulosti. Je jich celkem 38 a jsou rozmístěny po celém městě. Do procházky zároveň spadá i projekt Open house, při kterém se otevřou brány hned 3 běžně uzavřených budov -Kostnice, Kostela Všech svatých a zahrad u Synagogy. Ten ovšem proběhne pouze v sobotu od 10 do 17 hodin.

Organizátoři také připravili fotosoutěž na téma Májový Kolín. Přihlášky už jsou uzavřené, hlasovat pro svoje favority můžete jak na webových stránkách festivalu, tak na sociálních sítích.

Další celotýdenní záležitostí jsou Majálesové osvěžovny, což jsou lokální restaurace a kavárny, kde po vyřknutí hesla dostanete slevu na jídlo a nápoje. V těchto osvěžovnách, infocentru nebo muzeu jsou volně k dostání Majálesové pohlednice s kolínskými motivy.

Co se týče umění, do prázdných výloh v ulicích Rubešova, Kutnohorská, Pražská byla vystavena díla mladých umělců i s komentáři. Na radnici se též vrací ikonické svítící srdce a jeho větší vypodobení se objeví na parkánech u chrámu sv. Bartoloměje.

Co se týče stanoveného programu v pondělí proběhne od 13:30 busking, neboli živý koncert na předem nezveřejněném místě. Večer čeká zájemce od 19 hodin přednáška na téma snížení odpadové stopy od Czech Zero Waste. V úterý pořadatelé zastřešili vzdělávací workshop pro studenty SŠ od sdružení StuŽák, od 19:00 pak bude mluvit na livestreamu Jiří Řehák o Banátu, což je oblast v Rumunsku s početnou českou menšinou. Ve středu potom znovu proběhne busking od 13:30, večer proběhne autorské čtení poezie na platformě Discord od 20:00.

Na čtvrteční den jsou připraveny hned dvě online vysílání - jedno od 18 hodin na téma genderu od sdružení F*ÉRA, od 20:00 živý přenos podcastu Vyhonit ďábla o intimních scénách ve filmech a seriálech.

V pátek odpoledne návštěvníky čeká koncert na utajeném místě a od 15:15 začátek autokina s přímým přenosem zápasu hokejového MS mezi českým a ruským výběrem na parkovišti u Vodního světa Kolín. Po skončení utkání se na obrazovce bude promítat přibližně v 19:30 česká filmová klasika Kolja.

V první víkendový den proběhne od 14:00 Slow fashion šicí workshop a večer od přibližně 19 hodin promítání filmu Pulp Fiction.

V neděli bude od 15:00 na livestreamu mluvit městský architekt David Mateásko o školních budovách a o jejich vlivu na studenty. V 17 hodin začne interaktivní workshop opět od Czech Zero Waste.

Další informace týkající se festivalu a jeho programu najdete buď na facebookovém eventu nebo na webových stránkách festivalu.

Zdroj: Město Kolín
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

Čtenáři Středočeského kraje vysbírali přes 4 tisíce mobilů, nejlepší byly knihovny v Kralupech, Rudné a Úněticích

Přesně 4112 starých mobilních telefonů přinesli v uplynulých měsících do svých oblíbených knihoven čtenáři ve Středočeském kraji. Do sběrové akce nazvané Odlož mobil v knihovně, kterou společně organizoval Středočeský kraj a kolektivní systém ...

Praha ve spolupráci se Středočeským krajem spouští hru pro návštěvníky středisek ekologické výchovy

Široká veřejnost má nově příležitost zapojit se do Návštěvnické hry a putovat po vybraných ekocentrech v Praze a Středočeském kraji, kde je možné získ ...

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...





Čtvrtek 25.4.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes