KolínDnes.cz
KolínDnes.cz » Zpravodajství » Zprávy

Opravy mostu přes Labe v Kolíně, který je v havarijním stavu, začnou příští týden

16.04.2021
Most v Kolíně na silnici II/125, který je významnou dopravní spojnicí obou břehů řeky Labe je ve velmi špatném stavu a je nezbytné okamžitě zahájit jeho opravy. Vzhledem k tomu, že sousední Masarykův most má nízkou zatížitelnost, je tzv. "Nový most" jedinou cestou, která umožňuje nákladní a autobusovou dopravu přes Labe z jižního obchvatu Kolína do severní průmyslové části města a přístavu.
Foto: kr-stredocesky.cz
"Po pádu úlomků betonových říms do kolejiště Krajská správa a údržba silnic neprodleně provedla mimořádnou mostní prohlídku a průzkum, z nichž vyplynulo, že most je ve velmi špatném stavu," řekl náměstek hejtmanky náměstek hejtmanky pro oblast silniční dopravy Martin Kupka.

Velmi špatný až havarijní stav některých částí a konstrukcí mostu však není důsledkem špatné údržby či nedbalosti vlastníka, ale zapříčinily ho použité technologie a materiály a nevhodně řešené detaily v průběhu jeho výstavby na začátku devadesátých let.

"Stav těchto konstrukcí je po třiceti letech intenzivního provozu již za hranicí plánované, ale i reálné životnosti a jedná se o první opravu mostu v takovém rozsahu. Další její oddalování by mohlo vést nejen k nevratným poškozením nosných konstrukcí mostu, ale také k ohrožení životů a zdraví tamních obyvatel, proto je třeba začít s opravami okamžitě," upozornil Martin Kupka.

Krajská správa a údržba silnic most udržuje ve stavu relativní bezpečnosti, tzn., že pravidelnými prohlídkami monitoruje jeho stav a průběžně odstraňuje nesoudržné části, kterým hrozí pád na veřejné prostranství pod mostem, na železniční dopravní cestu včetně obslužných kolejí kolínského nádraží a na plavební cestu. Vozovku na mostě lze udržovat jen s ohledem na stav mostu, např. není možné provádět odfrézování obrusné vrstvy, protože hrozí významné nebezpečí pádu uvolněných předmětů z mostu.

Během letošní zimy se však technický stav nosných konstrukcí mostu výrazně zhoršil a některé jeho části už splňují znaky havarijního stavu. Celkovou opravu již nelze odkládat a existuje reálné ohrožení veřejného provozu pod mostem i na mostě. Technický stav potvrdily nejen mostní prohlídky Krajské správy a údržby silnic, ale také expertní posudek ČVUT.

Příslušný stavební úřad proto 6. dubna 2021 podle stavebního zákona nařídil Krajské správě a údržbě silnic k zajištění bezpečnosti provedení nezbytných úprav mostu.

"Stav Nového mostu v Kolíně není v dobrém stavu. To potvrdily i posudky, které Krajská správa a údržba silnic nechala vyhotovit. Opravu mostu již nelze dále odkládat, proto jsem rád, že se s nezbytnou rekonstrukcí začne v brzké době. Není možné, aby nadále zhoršující stav mostní konstrukce ohrozil bezpečnost a plynulost silničního provozu, případně i zdraví osob. Pevně věřím, že práce budou zajištěny tak, aby se na plynulosti provozu projevily v co nejmenší míře. I proto jsme společně jednali o průjezdnosti mostu v režimu 1 +1 dopravní pruh po dobu rekonstrukce a samozřejmě i výjimky pro nezbytné zásobování, odpadové hospodářství, IZS nebo MHD", řekl starosta města Kolín Michael Kašpar.

Krajská správa a údržba silnic bez odkladu aktivovala všechny procesy, aby mohla neprodleně zahájit nařízené opravy. Zahájení prací KSÚS plánuje na 19. dubna 2021. V první fázi, která nastane v průběhu příštího týdne, budou prováděny lokální uzavírky na mostu a pod mostem při zajišťování havarijních říms. Tato omezení budou pouze lokálního charakteru a budou na noční hodiny odstraňována. Termín vymístění nákladní dopravy z mostu bude záviset především na projednání s Ministerstvem dopravy a PČR, ale předpoklad je, že bude realizováno na začátku června. Dalším milníkem v omezení dopravy bude snížení počtu dopravních pruhů z 2+2 do režimu 1+1. Toto nejzásadnější omezení bude na přelomu června a července letošního roku. V nezbytně krátké době, zhruba dva víkendy, bude most uzavřen celý, protože bude probíhat výměna dilatačních závěrů.

Provoz nákladních vozidel nad 3,5 t bude ve výše uvedeném předpokládaném termínu převeden na objízdné trasy. Po dobu dopravního omezení bude veškerá nákladní doprava (vyjma IZS a nezbytného zásobování do 12t) a tranzit vedena po obchvatu Kolína, na silnici I/38, po dálnici D 11 a zpět směr Velký Osek po silnici II/125 do zálabské části Kolína. Nákladní doprava do přístavu bude odkloněna z Kolína po silnici I/38 směr Čáslav, na křižovatce se silnicí III/3277 vlevo směr Starý Kolín, na další křižovatce se silnicí III/3275 na začátku Starého Kolína opět vlevo směr Kolín s využitím mostního provizória.

Zdroj: Středočeský kraj
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Zprávy

PID posiluje síť kontaktních míst karty Lítačka ve Středočeském kraji

Kartu Lítačka pro cestování ve Středočeském kraji využívá přes 265 tisíc lidí. V tuto chvíli je pro ně přímo v kraji otevřeno 14 prodejních míst, kde si kartu mohou vyřídit či zakoupit dlouhodobé kupóny, a nemusí tak cestovat do hlavního ...

Nová sezóna turistických vlaků v Praze a Středočeském kraji startuje již o víkendu

O víkendu 23. a 24. března bude na železnici v Praze a Středočeském kraji zahájena nová turistická sezóna. Zájemci o poznávání krás středních Čech se ...

Macková (SZÚ): Černý kašel u nás i v Evropě monitorujeme a máme účinné prostředky ochrany

Dnes proběhla na Ministerstvu zdravotnictví snídaně s novináři, kde zástupci Ministerstva zdravotnictví, Státního zdravotního ústavu a odborných spole ...

Středočeské Velikonoce nabídnou návštěvníkům zajímavosti z velikonočních tradic

Velikonoční dílny pro rodiny s dětmi, výstavy kraslic nebo také otevření muzejních štol na Velký pátek nabídnou návštěvníkům Středočeské Velikonoce v ...

Středočeský kraj chce prodloužit smlouvu s ČD o zajištění provozu na neelektrifikovaných tratích

Výsledky hospodaření v oblasti veřejné dopravy, obměna vozového parku na neelektrifikovaných tratích ve Středočeském kraji, výstavba parkovišť P+R a z ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes