KolínDnes.cz
KolínDnes.cz » Zpravodajství » Kultura, volný čas

Festival muzejních nocí proběhne v řadě krajských muzeí a galerií

20.05.2016
Dnes bude ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy slavnostně odstartován již 12. ročník Festivalu muzejních nocí. Součástí zahájení bude i prezentace vítězů soutěže Gloria Musaealis.
Ilustrační snímek | Foto: Středočeský kraj
"Fenomén muzejních nocí patří v řadě měst Evropy k atraktivním prezentacím kulturního dědictví, v rámci kterých se návštěvníkům nabízejí kromě prohlídek stálých expozic a výstav i doprovodné a kulturní programy. Je dobře, že se festivalu pravidelně účastní i středočeská muzea a galerie. Je pro nás ctí, že letošní ročník bude zahájen v našem muzeu," sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek (KSČM).

Mezinárodní den muzeí si ale připomínají i další středočeské instituce. V pátek 20. května se uskuteční muzejní noc na hradě v Muzeu Mladoboleslavska, kde budou odborní pracovníci prezentovat zajímavosti z muzejních sbírek - ve vybraných časech se bude například listovat jedním z mladoboleslavských kancionálů z 16. století, bude představen katovský meč a další zbraně z 18. století a také výběr z nejstarších fotografií Mladé Boleslavi. Dlouhodobou výstavu o barokní dílně Jelínků opět doplní zasvěcený komentář. Na nádvoří hradu bude připraveno několik "restaurátorských" dílen a bude tu také hrát Original Swing Band s Monikou Karglovou. Muzejní noc proběhne i v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha, letecké ukázky včetně přípravy a údržby historických letadel doprovodí swingová hudba.

V Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře čeká na návštěvníky dramatizovaná komentovaná prohlídka stálé expozice Stavy mysli / Za obrazem i možnost vytvořit si originální tašku nebo placku podle vlastního nápadu. Koncert populárního Thoma Artwaye může doplnit i jedinečný výhled na celé město a chrám svaté Barbory z jižní věže, která bude otevřena až do 23 hodin.

V Českém muzeu stříbra v Kutné Hoře se zase zájemci mohou těšit na Hrádku a v Kamenném domě na bohatý program - šermířské vystoupení, ohňovou show, výstavu Ryté sklo Jaroslavy Votrubové, na kostýmované průvodce, dílničky pro děti, výstavu Kámen, kov, šperk, hudební kvíz nebo ukázky výroby skleněných vinutých perel či pivní speciály v mázhauzu.

V Regionálním muzeu Mělník se uskuteční muzejní noc ve spolupráci s mělnickou knihovní dílničkou, RC Kašpárek a s historickou skupinou Boionia. Kromě nahlédnutí do stálých expozic a aktuálně probíhajících výstav nabídne i ojedinělý program a netradiční zahájení výstavy.

V Jílovém u Prahy zase program obohatí komentovaná prohlídka výstavy Zlato pro Korunu s Janem Viznerem a přednášky k době Karla IV.

Na Březových horách v Příbrami proběhne 21. května muzejní noc ve stylu netradičních prohlídek hornických památek a noční jízdy důlním vláčkem Prokopskou štolou na dole Anna. V Hornickém muzeu Příbram budou probíhat prohlídky podzemí na dole Anna a jízdy důlním vláčkem Prokopskou štolou k nejhlubší jámě březohorského rudního revíru (1 600 m). V letošním roce si připomínáme 800. výročí města Příbram, na které tematicky navazuje také program Muzejní noci: společenské hry uplynulých osmi století. Vystoupí i hudební skupina Góthien, která zahraje středověké písně.

Do Muzea T. G. M. v Rakovníku mohou návštěvníci na muzejní noc zavítat 28. května, tentýž den čeká návštěvníky i loupežnická muzejní noc v Muzeu Kouřimska v Kouřimi.

Muzejní noc s Ninou Čampulkou uvítá hosty ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně. V hornickém skanzenu Mayrau ve Vinařicích se těšte také 28. května na pátý ročník kovářského setkání, při kterém uvidíte práci kovářů v kovářské dílně a po nich na večerní prohlídky skanzenu, strašidelné podzemí a divadlo V.A.D. Do "Mayrovky" můžete přijet i vláčkem.

V Muzeu Českého krasu se XII. muzejní noc uskuteční 3. června a ponese se v královském duchu. Tematicky se bude věnovat době vlády českého krále a římského císaře Karla IV. (1316-1378), jehož kulaté výročí narození si letos připomínáme. O kulturní program muzejní noci se postará šermířská skupina Berounští měšťané (rytířský turnaj, krátká divadelní představení). Jeho součástí budou i stanoviště pro děti s jednoduchými úkoly a soutěžemi.

Obdobné programy připravují samozřejmě i další krajská muzea: 9. června ve svých pobočkách Muzeum Podblanicka, 11. června Památník A. Dvořáka i Památník K. Čapka.

Tradice muzejních nocí začala vznikat v roce 2004, kdy se Národní muzeum ujalo iniciativy zorganizovat první, úspěšnou Pražskou muzejní noc. Celorepublikového Festivalu muzejních nocí se od roku 2005 ujala Asociace muzeí a galerií ČR ve spolupráci s Ministerstvem kultury a Národním muzeem. Od čtvrtého ročníku akce začínají Národním zahájením, které se každý rok uskutečňuje ve spolupráci s Asociací krajů ČR v některém z krajů České republiky. Festival navazuje na Mezinárodní den muzeí, jenž od roku 1977 každoročně připadá na 18. května.
Sdílet: Sdílet na Facebooku Sdílet na X

Další články z rubriky Kultura, volný čas

Kulturní instituce Středočeského kraje představily svůj adventní program

Středočeské galerie a muzea představily bohatý adventní program. Návštěvníci se mohou těšit na výstavy, vánoční trhy, koncerty, výtvarné dílny či soutěže napříč Středočeským krajem. Tento rok advent začíná 3. prosince, ale některé akce mohou zájemci ...

Advent a Vánoce ve středních Čechách: Betlémy, tradice a zážitky

Adventní čas si ve středních Čechách užijete naplno. Navštivte vánoční trhy, kde se ponoříte do kouzla vánoční atmosféry a ochutnáte tradiční lahůdky. ...

Letní prázdninová soutěž Déčka již po osmé, tentokrát s podtitulem Konec telky?!

Stejně jako v předchozích letech přichází Déčko s letní prázdninovou hrou pro celou rodinu, tentokrát s podtitulem Konec telky?! Principem je motivova ...

Středočeský kraj bude na olympiádě dětí a mládeže v Královéhradeckém kraji reprezentovat 88 sportovců

V neděli 22. ledna 2023 začíná 20. ročník Olympiády dětí a mládeže, který se bude konat v Královéhradeckém kraji. Středočeský kraj bude reprezentovat ...

Rada Středočeského kraje podpořila spolufinancování projektových záměrů na rozvoj kultury a cestovního ruchu

Krajští radní schválili spolufinancování celkem čtyř projektových záměrů z oblasti kultury a cestovního ruchu. Celková hodnota projektů činí více než ...





Pátek 29.3.2024
Středočeský kraj
Další regiony »






Nastavení cookies | GDPR | O nás, kontakty | Přidat firmu | O regionu | Nabídka našich služeb | Inzerce-Dnes.cz | Práce v ČR | InfoDnes.cz
InfoDnes.cz
Sdružení regionálních portálů

Kraj Vysočina
HavlíčkůvbrodDnes.cz
JihlavaDnes.cz
TřebíčDnes.cz

Liberecký kraj
LiberecDnes.cz

Ústecký kraj
ÚstínadLabemDnes.cz

Plzeňský kraj
PlzeňDnes.cz

Jihočeský kraj
ČeskéBudějoviceDnes.cz

Jihomoravský kraj
BrněnskoDnes.cz

Olomoucký kraj
OlomoucDnes.cz

Zlínský kraj
ZlínDnes.cz

Moravskoslezský kraj
OstravaDnes.cz

Copyright © 1/2009-2024 M+MP spol. s r.o. InfoDnes.cz | Webdesign & webprogramming © PD | RSS InfoDnes